Blijf op de hoogte van D66

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer lezen over hoe we omgaan met uw persoonsgegevens. U kunt ook uw voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 25 oktober 2018

Van 40 naar 55% – Europees Parlement omarmt D66-voorstel voor hoger klimaatdoel

Zonet stemde de plenaire vergadering van het Europees Parlement voor het plan van D66-europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy om het Europese klimaatdoel voor 2030 aan te scherpen.

Gerbrandy: “Ik ben heel blij dat dit plan een meerderheid heeft gehaald. We moeten de klimaatcrisis nú aanpakken, niet nog jaren wachten. Meer klimaatambitie betekent ook meer groene investeringen. In het Parijsakkoord hebben we afgesproken dat alle landen stapsgewijs hun uitstootvermindering moeten opvoeren. Met een hoger doel zal Europa vooroplopen in de aanpak van de klimaatcrisis.”

Gerbrandy stelde in een amendement voor om het EU-klimaatdoel voor 2030 op te hogen van de huidige 40 procent uitstootvermindering ten opzichte van 1990 naar 55 procent. De milieucommissie van het Parlement steunde eerder zijn amendement. Vandaag stemde de plenaire vergadering voor.

In VN-verband is afgesproken dat landen voor 2020 met ambitieuzere klimaatdoelen moeten komen. Het internationale proces om ambitie te verhogen begint formeel tijdens de VN-klimaattop in Katowice (Polen) in december. Gerbrandy zal ook bij de top aanwezig zijn, in de delegatie van het Europees Parlement. De opgetelde bestaande klimaatdoelen van alle landen onder het Parijsakkoord zullen de opwarming slechts beperken tot 3,2 graden Celsius temperatuurstijging. Landen hebben ook afgesproken dat de temperatuurstijging beperkt moet blijven tot onder de twee graden Celsius, en dat gestreefd moet worden naar 1,5 graden opwarming.

Het Europees Parlement stemde ook voor het realiseren van een economie geheel zonder broeikgassenuitstoot (“net zero emissions”) in 2050.

Een groeiende groep EU-lidstaten wil ook een hoger EU-klimaatdoel. Tijdens de EU-milieuraad van 9 oktober spraken Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Zweden, Griekenland, Portugal, Finland, Cyprus, Denemarken, Slovenië en Luxemburg zich uit voor meer ambitie. Het Nederlandse kabinet pleit voor het ophogen van het EU-klimaatdoel naar 55 procent in 2030. Dankzij D66 is dit klimaatdoel opgenomen in het regeerakkoord.

“Deze stemming is ook een steun in de rug voor de klimaatplannen van de Nederlandse regering. Het kabinet bouwde al aan een groeiende coalitie van lidstaten die meer Europese klimaatambitie steunt. Nu komt daar ook de stem van het Europees Parlement bij.”