Blijf op de hoogte van D66

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer lezen over hoe we omgaan met uw persoonsgegevens. U kunt ook uw voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 28 september 2018

Matthijs van Miltenburg: “Onbemand mag niet betekenen: onbeheersbaar”

Europarlementariër Matthijs van Miltenburg bracht vandaag een werkbezoek aan drone-testlocatie Space53 en het Platform Unmanned Cargo Aircraft (PUCA) in Twente. ‘Er zijn weinig plekken waar je het potentieel van drones beter kan zien dan hier’ legt hij uit, ‘en zo krijgen we ook beter zicht op de kansen en risico’s, waar wij vanuit het Europees Parlement aan werken’.

PUCA werkt aan de verdere ontwikkeling van onbemande (vracht)vliegtuigen met de potentie om de logistiek te vernieuwen. Space53 is een onderzoekscentrum waar allerlei onbemande systemen ontwikkeld en getest worden. Te land, ter zee en in de lucht.

Het economische effect van het gebruik van drones wordt voor heel Europa geschat op jaarlijks €10 miljard vanaf 2035, en de impact op logistiek, technologie en innovatie zal nog groter zijn. Dit is de toekomst, en organisaties als PUCA en Space53 bereiden ons hierop voor, door prototypes te ontwikkelen en te testen en opleidingen te organiseren.

‘De risico’s van het gebruik van drones zijn even makkelijk voor te stellen als de kansen’, zegt van Miltenburg, ‘en het is onze taak als politici om daarop voorbereid te zijn en deze risico’s te voorkomen. Vanuit de EU stimuleren we onderzoek naar niet alleen de economische voordelen, maar ook naar toepassingen die de privacy waarborgen en naar technologieën die drones kunnen opsporen en uitschakelen, zodra ze de veiligheid in het gedrang brengen.’

Het Europese luchtruim zal er op termijn anders uit gaan zien, dus de regelgeving moet hierop aangepast worden. Als Europarlementariër voor D66 heeft Matthijs van Miltenburg zich ingezet om de registratie van drones verplicht te maken. Sinds kort zijn er nieuwe Europese regels van kracht, waardoor drones geïdentificeerd kunnen worden. Dat betekent ook dat aansprakelijkheid gegarandeerd is bij ongelukken of overtredingen. ‘Want onbemand mag voor ons niet betekenen: onbeheersbaar.’