Blijf op de hoogte van D66

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer lezen over hoe we omgaan met uw persoonsgegevens. U kunt ook uw voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 13 juni 2018

EU heeft cyber-gezant nodig

Vandaag nam het Europees Parlement een resolutie aan die de lidstaten oproept beter te gaan samenwerken op het gebied van cyberveiligheid. D66-Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is blij met de oproep voor extra investeringen, maar vindt dat is er meer nodig is. Zo wil de D66’er wil dat er een speciale Cyber-gezant komt.

Schaake: “Europa moet de tech-revolutie een serieuze plek geven in haar buitenlandbeleid. D66 wil daarom dringend een EU-gezant die ervoor zorgt dat een open en veilig internet centraal komt te staan in het Europese veiligheids- en handelsbeleid. In de Europese diplomatie wordt cyberveiligheid nog steeds te vaak achtergesteld. Dat moet snel veranderen.”

Daders cyberaanvallen identificeren
De resolutie roept EU-landen op om meer te investeren in forensische experts die kunnen achterhalen wie er achter een cyberaanval zit. Schaake had hierop aangedrongen.

Schaake: “Een jaar na de NotPetya-aanval weten we nog steeds niet wie erachter zat. Lidstaten beschikken over te weinig forensische expertise om dat uit te zoeken. We kunnen toch niet altijd afhankelijk blijven van de Verenigde Staten en de Britten om daarachter te komen? Europese landen moeten zelf die know-how in huis hebben. Daar zijn extra investeringen voor nodig.”

In Februari stelde Schaake een parlementaire vraag aan de Europese Raad van Ministers over de verantwoordelijke achter de NotPetya aanval, die 64 landen trof. De vraag is nog steeds onbeantwoord ondanks het verstrijken van de antwoordtermijn.