Blijf op de hoogte van D66

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer lezen over hoe we omgaan met uw persoonsgegevens. U kunt ook uw voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 april 2018

D66 blij met Europees actieplan voor verbeteren militaire mobiliteit

Vandaag heeft Eurocommissaris Bulc mede namens EU-buitenlandchef Mogherini het actieplan voor militaire mobiliteit gepresenteerd. In het actieplan staan concrete voorstellen, zoals het stroomlijnen en vereenvoudigen van douaneformaliteiten en het verbeteren van bestaande infrastructuur voor zowel civiel als militair gebruik.

D66-Europarlementariërs Marietje Schaake en Matthijs van Miltenburg verwelkomen het actieplan, maar benadrukken dat ook duidelijk in kaart moet worden gebracht hoe de verbetering van infrastructuur wordt bekostigd. Schaake: “Deze stappen zijn essentieel voor betere Europese defensiesamenwerking. Zo hoeven militaire voertuigen straks niet meer dagen te wachten bij elke grens, voordat een vergunning wordt verstrekt. Onnodig oponthoud wordt zo voorkomen en we besparen een hoop geld. Het is nu zaak dat alle lidstaten zorgen voor snelle opvolging. Ook moet er kritisch worden gekeken naar mogelijke extra kosten voor verbetering van het transportnetwerk.”

Het gaat onder andere om plannen voor versterking van bruggen en wegen, bijvoorbeeld voor vervoer van de zwaarste tanks. Van Miltenburg: “Het is goed dat wordt voortgebouwd op het bestaande Europese vervoersnetwerk. Het gebruik van de belangrijkste infrastructuur die daaronder valt, maakt snelle en efficiënte verplaatsingen binnen Europa mogelijk.”

Strategisch belang
De Europese Commissie en het Europees Defensieagentschap werken ook samen met de NAVO op het gebied van militaire mobiliteit. Schaake: “De conflicten in Oekraïne en de Krim en de dreiging vanuit Rusland benadrukken het strategisch belang van militaire mobiliteit. Het is goed dat samenwerking op dit gebied een vlucht heeft genomen. We moeten anticiperen en zorgen dat de NAVO het vermogen heeft om daadkrachtig op te treden.”

Tijdpad: In 2017 zette toenmalig minister van defensie Jeanine Hennis het onderwerp op de agenda. Het actieplan van vandaag wordt nu voorgelegd aan de lidstaten. Nederland is in deze context kartrekker van het PESCO-project militaire mobiliteit. Tijdens de Europese Raad eind juni en tijdens de NAVO-top in juli worden de eerste resultaten besproken.