Blijf op de hoogte van D66

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer lezen over hoe we omgaan met uw persoonsgegevens. U kunt ook uw voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 22 maart 2018

Reactie Schaake op vrijstelling Amerikaanse staalheffing

VS-handelsgezant Robert Lighthizer maakte zojuist bekend dat Europa voorlopig een uitzondering krijgt op de eerder aangekondigde tarieven op staal en aluminimum. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij met de uitzondering maar blijft bezorgd over de handelsagenda van de onvoorspelbare Trump.

Schaake: “Trump heeft er een handje van te strooien met dreigementen. Europa doet daar niet aan mee. Wij blijven aandringen op handel op basis van regels, en samenwerking mét de Verenigde Staten om zo het echte probleem aan te pakken: de oneerlijke handelspraktijken van China.”

“Dat de importtarieven voorlopig van tafel zijn, is daarom goed nieuws,” vervolgt Schaake. “Maar de afgelopen twee weken laten opnieuw zien hoe onberekenbaar Trump is. EU-handelscommissaris Malmström moest persoonlijk naar Washington reizen om duidelijk te maken dat Europa als economische, politieke én militaire bondgenoot, niet geraakt zou moeten worden door heffingen. Bij de grote chaos en onzekerheid die Trump creëert, heeft niemand baat.”

Wereldhandelsorganisatie
Trump wil met de voorgestelde tarieven de Amerikaanse economie beschermen, maar beroept zich op ‘nationale veiligheid’. Schaake benadrukt dat ook nu er een tijdelijke uitzondering is, de EU deze redenering bij de Wereldhandelsorganisatie aan de kaak moet stellen.

Schaake: “Deze maatregelen komen bovenop eerdere acties van Trump waarmee hij internationale handelsregels aan zijn laars lapt. Het is essentieel dat Europa zich ervoor blijft inzetten dat wereldwijde handelsregels worden versterkt en niet steeds verder afbrokkelen.”