Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 22 januari 2018

Europarlementariërs in actie voor netneutraliteit

Op initiatief van D66-Europarlementariër Marietje Schaake versturen vandaag 148 Europarlementariërs van links tot rechts een brief aan het Amerikaanse Congres. In de brief roepen zij senatoren en leden van het huis van afgevaardigden met klem op netneutraliteit in stand te houden. Onder leiding van president Trump draaide de Federal Communications Commission (FCC) eerdere wetgeving onlangs terug.

Schaake: “Internetverkeer stopt niet aan de grens. Het besluit van de Verenigde Staten raakt de hele wereld. Een open, vrij en eerlijk internet komt op losse schroeven te staan als de VS netneutraliteit schrapt. D66 zet zich al jaren in voor netneutraliteit binnen Europa en komt vandaag in actie om het open internet ook in de VS te verdedigen.”

Eén senator verschil
Midden december besloot de Amerikaanse telecomwaakhond FCC een einde te maken aan netneutraliteit. Zodra dit voorstel door de FCC officieel wordt gepubliceerd heeft de Senaat 60 dagen om een besluit te blokkeren met de ‘Net Neutrality Restoration Bill’. Daar is een meerderheid voor nodig.

Schaake: “Het komt er nu op aan: er is nog één stem nodig. Alle 49 Democraten in de Senaat én de Republikeinse Susan Collins van Maine hebben al aangegeven de afschaffing van netneutraliteit tegen te willen houden. Vanuit het Europees Parlement hoop ik daarom met onze oproep die ene Republikeinse twijfelaar nog over de streep te trekken voordat het te laat is. Het is belangrijk dat Amerikanen weten dat de impact van hun keuze wereldwijd wordt gevoeld.”

Van koploper naar hekkensluiter
Gaat de afschaffing van netneutraliteit wel door, dan komt een einde aan gelijke behandeling van data op het internet.

Schaake: “Nederland was een van de eerste landen die netneutraliteit vastlegde in de wet. We hebben er met succes voor gestreden dat dit ook Europese wetgeving werd. Waar Europa en de Verenigde Staten eerst samen koplopers waren op het gebied van netneutraliteit, gaat het recente besluit van de FCC dwars in tegen de principes van het open internet, eerlijke concurrentie online, en de goede behandeling van internetgebruikers.”

Vervolgstappen: Zodra er in de Senaat een meerderheid is voor de ‘Net Neutrality Restoration Bill’ gaat het voorstel door naar het Amerikaanse huis van afgevaardigden. Uiteindelijk moet president Trump erover oordelen.