Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 22 januari 2018

Eindelijk EU-sancties tegen Venezuela

De Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben zojuist besloten persoonsgerichte sancties in te stellen tegen Venezuela. Dat betekent dat een aantal hooggeplaatste personen uit de overheid van president Maduro niet langer naar de EU mogen reizen en dat hun tegoeden worden bevroren.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake riep EU-buitenlandchef Federica Mogherini al in december hiertoe op: “Van democratie is in Venezuela amper nog sprake. De rechtelijke macht is als een marionet in de handen van Maduro. Zijn veiligheidsdiensten zijn verantwoordelijk voor grootschalige mensenrechtenschendingen. Iedere vorm van oppositie wordt geblokkeerd. Aan deze dictatoriale ontwikkelingen moet direct een einde komen. Met deze sancties voert de EU de druk op de Venezolaanse regering op.”

ABC-eilanden
Venezuela besloot begin januari de grenzen met Curaçao, Aruba en Bonaire te sluiten. Onderhandelingen om de blokkade op te heffen hebben nog niet tot resultaat geleid. De beslissing van vandaag is daarom ook van belang voor Nederland.

Schaake: “De EU maakt vandaag gezamenlijk een vuist tegen Maduro en zijn handlangers. Maduro probeert de ABC-eilanden te gebruiken als een pion in zijn schaakspel. De toegevoegde waarde van de EU is ook in dit geval duidelijk: de politieke macht van 28 landen is veel krachtiger dan die van Nederland alleen.”