Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 30 november 2017

Europees Parlement roept op tot wapenembargo Saoedi-Arabië

Het Europees Parlement heeft zojuist een resolutie aangenomen om de humanitaire crisis in Jemen te stoppen. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat het Europees Parlement haar oproep voor een EU-wapenembargo tegen Saoedi-Arabië steunt. De D66’er dringt hier al sinds 2015 op aan.

Schaake: “Waar Trump een vette handtekening zet onder een enorme wapendeal met Saoedi-Arabië, roept het Europees Parlement op tot een wapenembargo om de terreur in Jemen te stoppen. Meer dan 10.000 mensen zijn inmiddels om het leven gekomen en drie miljoen mensen ontheemd. Ondertussen gaat Saoedi-Arabië gewoon door met willekeurige bombardementen en worden aanvoerroutes voor voedsel en medische hulp geblokkeerd. Landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk moeten onmiddellijk stoppen met wapenleveranties.”

Europese strategie
Schaake heeft EU-buitenlandchef Federica Mogherini herhaaldelijk opgeroepen een actievere rol te spelen om het conflict in Jemen te beëindigen. Deze oproep is nu door het hele parlement overgenomen.

Schaake: “Trump gooit olie op het vuur door juist nu nauwer te gaan samenwerken met Saoedi-Arabië. Een Europese strategie is absoluut noodzaak om de alle partijen terug te brengen naar de onderhandelingstafel. Aan de dramatische situatie in Jemen moet zo snel mogelijk een einde komen. Dit is ook ons belang. Jemen is een voedingsbodem voor radicale groeperingen en de vele zeemijnen bedreigen één van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld.”