Blijf op de hoogte!

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 mei 2017

Netflix mee op vakantie vanaf 2018

Vandaag keurt het Europese Parlement nieuwe wetgeving goed die digitale content waarvoor je in Nederland hebt betaald, in heel Europa beschikbaar wordt.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Stel je gaat op vakantie, dan moet je nu nog het geluk hebben dat een streamingdienst als Netflix ook de rechten op een serie heeft in het land waar je verblijft. Terwijl je wel voor je abonnement hebt betaald in Nederland. De nieuwe wet lost die absurde situatie op. Vanaf 2018 neem je gewoon je Netflix- of Spotify-account mee op vakantie.”

Kleine revolutie 
Volgens de D66’er is vandaag een mooie stap. Maar we zijn er nog niet. Schaake: “Dit is pas een eerste stap in de opmars naar een Europese digitale markt. Er zijn nog te veel beperkingen waardoor je nu bijvoorbeeld op YouTube weinig kan bekijken. In het Europees Parlement blijft D66 aandringen op het aanpakken van deze geoblocking-maatregelen, waarbij bedrijven hun content blokkeren op basis van de plaats waar je je op dat moment bevindt. Europa moet volop aan de bak om die beperkingen weg te werken.”

Roamingkosten
Binnenkort gaan ook de hoge roamingkosten van tafel. Schaake: “Wie in het buitenland wil bellen, sms’en of internetten, hoeft vanaf 15 juni binnen Europa geen extra roamingkosten meer te betalen. Dat maakt series kijken in het buitenland dus nog aantrekkelijker.”

Na goedkeuring in de Raad wordt de wet officieel van kracht in het eerste kwartaal van 2018.
Bekijk hier de interventie van Schaake in het plenaire debat in Straatsburg op 17/05/2017.