Blijf op de hoogte!

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 mei 2017

Europees Parlement zet stappen tegen Orbán

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is blij dat het Europees Parlement zojuist heeft ingestemd met het voorstel om de Hongaarse premier Viktor Orbán een halt toe te roepen. In ’t Veld: “Al meer dan zeven jaar ondermijnt Orbán systematisch de rechtsstaat, democratie en grondrechten in Hongarije. Voor het Europees Parlement is de maat vol. Vandaag laten we heel duidelijk zien dat we pal staan voor onze Europese waarden.”

Fundamentele vrijheden
D66 vindt het hoog tijd om de Artikel 7-procedure te starten. In ’t Veld: “Orbán dwarsboomt media, oppositie en mensenrechtenorganisaties en voert een snoeihard migratiebeleid, inclusief xenofobe haatcampagnes. Onlangs nog had hij het gemunt op de academische vrijheid in Hongarije. Zo schendt hij keer op keer fundamentele Europese vrijheden in opmars naar een illiberale staat. In het Europees Parlement heeft D66 herhaaldelijk haar bezorgdheid geuit. Vandaag trekken wij een streep.”

Europese Commissie teleurstellend
Een eerdere stemming om Artikel 7.1 te activeren haalde in 2015 net geen meerderheid. Nu trekken zelfs de Europese Christendemocraten (EVP), waarbij Orbáns partij Fidesz hoort, de handen af van de Hongaarse premier. In ’t Veld: “Het Europees Parlement staat op tegen de afbraak van de democratische rechtsstaat en grondrechten. We roepen de Europese Commissie op hetzelfde te doen. Het is uiterst teleurstellend dat de Commissie haar verantwoordelijkheid niet neemt en de hete aardappel doorschuift naar de lidstaten.”

Procedure: Artikel 7

Het Europees Parlement geeft de vakcommissie burgerlijke vrijheden (LIBE) vandaag de opdracht een rapport op te stellen over de afbreuk van checks and balances in Hongarije (Rule 83), de interne EP-procedure in opmars naar Artikel 7 van het EU-Verdrag (VEU). Artikel 7 VEU kan uiteindelijk voorzien in de schorsing van de rechten van een lidstaat, met inbegrip van het stemrecht, in geval van een ´ernstige en voortdurende schending´ van de EU-waarden.