Blijf op de hoogte!

Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 10 april 2017

Documentaire Al-Jazeera bevestigt noodzaak betere controle op gevaarlijke technologie

Documentaire Al-Jazeera bevestigt noodzaak betere controle op gevaarlijke technologie

Uit nieuw undercover onderzoek van Al-Jazeera blijkt dat Italiaanse bedrijven bewust regels ontduiken om spionagetechnologie te verkopen aan Iran en Zuid-Soedan.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Het is onacceptabel dat Europese bedrijven internationale sancties omzeilen en geavanceerde en gevaarlijke technologie blijven exporteren naar deze grote mensenrechtenschenders. De omvang van handel in dit soort technologie wordt geschat op miljarden Euro’s en wordt gebruikt om mensen te bespioneren en dissidenten op te sporen. De Italiaanse autoriteiten moeten nu een strafrechtelijk onderzoek starten naar de activiteiten van de bedrijven AREA en IPS.”

D66 wil dat bedrijven zich aan de wet houden, maar dat de wet ook goed wordt gehandhaafd door Europese overheden. Schaake: “Door onzorgvuldig optreden in lidstaten gaat de export van dit soort technologieën onverminderd door. Er zijn eerder al exportlicenties gegeven voor schadelijke producten die naar probleemlanden gingen. Bijvoorbeeld voor Britse spionagetechnologie naar Saoedi-Arabië en Egypte. Dat moet stoppen. Als een land een vergunning weigert, dan moet een bedrijf diezelfde technologie niet alsnog vanuit een ander Europees land kunnen exporteren. Alle bedrijven moeten gelijk zijn voor de wet in heel Europa.”

In het Europees Parlement werkt Marietje Schaake momenteel aan een herziening van exportcontrole wetgeving, om de mazen in de wet te dichten.

Al Jazeera zendt de documentaire ‘Spy Merchants’ maandagavond uit om 21:00 uur.